Varant Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Varant seçerken maksimum seviyede hassas olmak gerekir çünkü varant piyasasında aynı dayanak varlıkta aynı vade ve aynı kullanım fiyatında fakat farklı fiyatlarda farklı aracı kurumlar tarafından ihraç edilmiş varantlar işlem görür.

Birçok yatırımcı aynı özellikte ve ucuz olan varantı seçer. İşte bu durumda yatırımcı çok büyük hata yapmış olabilir. Mesela farklı aracı kurumlar tarafından ihraç edilmiş aynı dayanak varlıklı-kullanım fiyatlı-vadeli Akbank hissesi varantlarından en düşük fiyatlı olanı seçmek çok büyük zararlar getirebilecek bakış açısıdır. Çünkü varantların karlılığını etkileyen unsurlar arasında farklı kriterler vardır. Öncelikle varantlar klasik yatırım araçlarından farklı hareket eder. Zaman değeri, yüksek kaldıraç, çarpan etkisi ve sınırlı vade gibi fiyatı etkileyen unsurlar vardır. Bu çerçevede de varant seçiminde çok titiz davranılmalıdır.

Varant seçerken nelere dikkat etmeli

Varant yatırım kararı verildikten sonra varant seçim sürecinde şu sıra izlenir:

1-Dayanak varlık grubu seçimi; Hisse, emtia, parite, endeks enstrüman grubu gibi

2-Dayanak varlık; Dayanak varlık grubu seçiminden sonra dayanak varlık seçimi. Mesela; hisse varantlarından Garanti hisse varantı gibi.

3-Beklenti yönü; yatırımcı kişisel beklentisine bağlı olarak yükseliş ya da düşüş yönünü seçer.

4- Risk türü; varantlar ihraççı kuruluşun ihraç koşullarına bağlı olarak farklı risk kategorilerine göre oluşturulmuştur. Bu çerçevede aynı varantlar aynı vade ve kullanım fiyatında çok riskli, az riskli gibi birçok kategoride işlem görebilir. Dolayısıyla bu yönde de yatırımcıya portföy oluşturma imkanı tanınır.

Varant seçiminde en çok yapılan hatalar

Kar edecek varantların seçiminde çok titiz olmak gerekir. Fiyat beklentisinin doğru çıkması yatırımcının işlem kazançlarının istenen büyüklükte olmasını sağlamayabilir. Mesela çarpan etkisi, duyarlılık, gibi varant karını etkileyen varant unsurları yatırımcının aynı varlıkta yatırım yapan yatırımcılara rağmen karının sınırlı olmasına hatta kayıplar yaşamasına neden olabilir.

Karda olan varantların seçimi ve kar potansiyeli taşıyan varantların seçiminde çok sık yapılan hatalar aynıdır. Varant seçiminde en sık yapılan hataları şu şekilde sıralayabiliriz;

Varant seçiminde etkin ayarlama, teta ve duyarlık parametreleri göz ardı edilmektedir hâlbuki bu parametreler varant karlılığı üzerinde güçlü etkilere sahiptir.

Varant seçimi esnasında kar al ve zarar durdur seviyelerinin girilmemesi de anlık fiyat değişimlerinde yatırımcının ciddi kayıpları ile sonuçlanmakta ya da yüksek kar seviyelerinin kaybedilmesine neden olmaktadır.

Varantlar zaman değeri taşır ve vade sonu yaklaştıkça değeri azalır ve vade sonunda sıfırlanır. Yatırımcı aynı özellikteki varantlar içinde teta değeri yüksek olanı seçmelidir.

Çok kısa vadeli yatırım yapan yatırımcılar vadesi yaklaşmış varantları tercih etmemelidir çünkü vade içinde stratejinin başarıya ulaşma şansı düşüktür.

Varant alım ve satım işlemi yapılırken varant ihraççısı ya da piyasa yapıcı kurum dikkate alınmaz fakat bu varantın likiditesi açısından önemlidir.

Varant alım satımına dikkat edilmeyen bir konuda alım ve satım kotasyonları, kotasyonlar arasındaki makas, örtük oynaklıktır.

Varantlarda temettü ödemesi yoktur fakat fiyatlar temettü ödemesi ya da beklenti potansiyelinden etkilenir. Dolayısıyla temettü beklentisi de varant stratejilerinde dikkate alınmalıdır.

GCM Yatırım avantajları ile işlem imkanı

Varantlarda ve finans piyasalarının diğer popüler enstrümanlarında GCM Yatırım avantajları ile işlem yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi için kurumun web adresini ziyaret edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir