Varant Fiyatına Etki Eden Faktörler

Varantların fiyatlarına etki eden faktörler arasında en güçlü olanı dayanak varlığın fiyat hareketi olsa da varant parametrelerinin de göz ardı edilemeyecek etkisi vardır. Varant parametrelerinin varant fiyatlarına etkisinin analiz edilmemesi ve yerine sadece dayanak varlık fiyat hareketlerine odaklanılması ise varantlarda kayıpların ana sebepleri arasındadır.

Varantların fiyatlarına etki eden faktörler dayanak varlık fiyatı, kullanım fiyatı, vadeye kalan gün sayısı, oynaklık, temettü, faiz gibi değişkenlerdir. Bu değişkenlerden ilk dördü varant fiyatı üzerinde güçlü etkiye sahipken temettü ve faiz oranının etkisi yok denecek kadar azdır.

Alış varantı Satış varantı
Dayanak varlık fiyatı Pozitif Negatif
Vadeye kalan gün sayısı Pozitif Pozitif
Örtük oynaklık Pozitif Pozitif
Faiz Pozitif Negatif
Temettü Negatif Pozitif
Yabancı para faiz oranı Negatif Pozitif

Varant parametrelerinin fiyatlara düşüş ve yükseliş yönünde etkisi

Dayanak varlığın fiyatı: Dayanak varlık  fiyatı ile alım varantı arasında pozitif etki varken, satım varantı arasında negatif etki vardır. Dayanak varlığın fiyatı artarken alım varantı yükselirken satım varantın fiyatı düşer. Dayanak varlığın fiyatı düşerken ise alım varantının fiyatı düşerken satım varantının fiyatı yükselir.

Vadeye kalan gün sayısı: Alış varantlarında da satış varantlarında pozitif etkiye sahiptir. Vadeye kalan gün sayısı artıkça alım ve satım varantlarının fiyatı artarken vadeye kalan gün sayısı azaldıkça alım ve satım varantlarının fiyatı düşer.

Örtük oynaklık: Örtük oynaklığın hem alım hem de satım varantları arasında pozitif etki vardır. Dayanak varlığın oynaklığı (volatilitesi)  artıkça alım ve satım varantlarının fiyatı artar.

Faiz: Piyasa faiz oranları ile alım varantı ile pozitif, satım varantı ile pozitif etki vardır. Faiz oranları yükselirken alım varantları da yükselirken satım varantlarının fiyatı düşer.

Temettü: Temettü ödemeleri ile ise alım varantları arasında ters ilişki söz konusu iken satım varantları arasında doğrusal ilişki vardır. Temettü ödemelerinde alım varantlarının fiyatı düşerken satım varantlarının fiyatı yükselir.

Yabancı faiz oranları: yabancı faiz oranları ile varantlar arasında etkileşim çok yoktur fakat döviz varantları için aynı şey söz konusu değildir.

GCM yatırım avantajları ile işlem imkanı

Varantlar dahil tüm kaldıraçlı ürünlerde ve küresel piyasaların popüler enstrümanlarında GCM Yatırım avantajları ile işlem yapabilirsiniz. Sektörün lider ve ödüllü kurumlarından GCM yatırım güçlü öz sermayesi, dünya standartlarında teknolojik altyapısı, alanında uzman profesyonelleri ile geniş yetkili yatırım kuruluşudur. Bilgi almak için GCM Yatırım’ın üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışan müşteri temsilcilerinden bilgi alabilir, Kurumun web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir