Varant İşlem Stratejileri

Varantlar çok az miktarlar ile risk kontrolü sağlama ve zarar sınırlama özellikleri ile yatırımcıların varlıklarını koruma ve karlılığını artırmada önemli yatırım araçlarıdır.

Alım varantları

Dayanak varlık fiyatında yükseliş beklendiği durumlarda ilgili varantta alım pozisyonu açılır. Vade tarihinde yüksek fiyattan karla pozisyon kapatılabileceği gibi vade içinde de pozisyon kapatılarak kazanç sağlanır. Dayanak varlık fiyatında beklentiye ters olarak iniş yönlü hareketlerde ise varant yatırım zararı oluşur.

Satım varantı

Satım varantlarında dayanak varlıkta düşüş beklendiği durumlarda pozisyon açılır yatırımcı. Satım varantlarında yüksek fiyattan satım pozisyonu açar ve daha düşük fiyattan pozisyonu kapatarak kar sağlayabilir. Satım varantlarında da vade içinde ve vade sonunda işlem yapılabilir. Satım varantlarında fiyatlar yukarı girildiğinde yatırımcının varant yatırım zararı oluşur.

Maliyet ortalaması

Finansal piyasaların tümünde çok sık yapılan hata tüm varlık ile pozisyon açılması ne yazık ki varant yatırımlarında da yapılmaktadır. Yatırımcı varlığının tamamı ile değil de piyasa harekelerine göre ilk önce yüzde ellisi ile pozisyon açarak maliyet ortalaması stratejisini kullanabilir. Pozisyon açılan yönde fiyat gelişimi devam ettiğinde yatırımcı pozisyonunu artırabilir aksi takdirde azaltabilir. Dolaysıyla başarılı maliyet yönetimi yatırımcının portföy karını güçlendirecek bir politikadır. Diğer taraftan varantlarda paçalı uygun görmeyen uzmanlar da vardır.

Zaman değer kaybını yönetme

Varantların vadeli ürünlerdir ve vade sonuna yaklaştıkça varantların zaman değeri kaybı oluşur. Yatırımcı varantlarda zaman değeri kaybını azaltmak için aynı varlıkta daha uzun vadeli varantlardan portföy oluşturabilir. Her ne kadar varantlar kıs vadeli yatırım araçları olsa da vadesi daha uzun varantlardan portföy oluşturarak zaman değeri kaybı azaltılabilir. Yatırımcı beklenti fiyatının ne zaman gerçekleşeceğiyle ilgili tahmini yoksa ve zaman değeri kaybından etkilenmek istemiyorsa daha uzun vadeli varantlara yönelmelidir.

Zararda olan varantlara yatırım

Vade sonuna yaklaşan varantlarda zaman değeri kaybı vardır ve bu varantların çok büyük kısmı zarardadır çünkü içsel değerleri sıfırdır. Dolayısıyla fiyatı da çok düşük olan bu varantlarda gün sonunda zaman zaman sürpriz fiyat hareketleri yaşanmaktadır. Eğer yüksek risk alarak zararda olan varantlarda oluşabilecek yüksek kar fırsatlarını yakalamak istiyorsanız vadeye kalan gün süresine, etkin ayarlamaya ve deltaya dikkat etmelidir.

Vadesine Az kalmış varantlara yatırım

Varantlarda kısa vadede oynaklık daha fazla artar ve vade bitimine yaklaştıkça süre azaldığından  bitimine yaklaştıkça

Varant işlemlerinin amaçlarına göre varant stratejileri

Varantlarda işlem amaçlarına göre yatırım stratejileri yatırım ve korunma amaçlı olabilir. Yatırım amaçlı varant yatırımında fiyat hareketlerinden al/sat yaparak kazanç sağlamak isteyen yatırımcı korunma amaçlı yatırımda risk yönetimi yapmayı planlar.

Varantlarda korunma amaçlı alım ve satım yapan yatırımcılar, kaldıraç etkisinde ve düşük işlem komisyonu avantajından faydalanarak piyasada oluşan fiyatların tersi yönde pozisyon açarak korunma amaçlı işlemler yaparlar. Böylece varant işlemleri ile yatırımcı hedge yaparak portföyünü bir nevi sigortalamış olur.

Varantlarda korunma amaçlı yatırım yaparken müşteri risk yönetimi kadar spot piyasa pozisyonunu nakit ihtiyacı olduğunda kaçırmamak amacıyla aynı porsiyonu varant piyasasında açarak kar fırsatlarını değerlendirmeyi planlar.

GCM Yatırım avantajları ile yatırım fırsatı

Varantlarda işlem stratejilerinin etkin kullanılması işlem pratiği ile de yakından ilgilidir. Ayrıca varant temel bilgisi ile birleşmesi de varant stratejilerinin başarılarını artırır. Varantlarda ve diğer enstrümanlarda aha başarılı yatırım yapılabilmesi noktasında bilinçli yatırımcı misyonu ile GCM Yatırım uzmanları yatırımcının her zaman yanındadır.

Sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Yatırım, dünya standartlarındaki teknolojik alt yapısı, güçlü sermaye yapısı, çok zengin türev ürünler eğitim arşivi- webinarları—online eğitimleri; alanında uzman profesyoneller tarafından  hazırlanan analizler ve raporları, üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışanları ile yatırımcı dostudur. Daha fazla bilgi için GCM Yatırım’ın web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir