Varantların Avantajları ve Dezavantajları

Varantlarda yatırım yapmak günümüz finansal piyasalarının risk iştahı yüksek yatırımcılara sunduğu önemli fırsatlar arasındadır. Varantların taşıdığı birçok avantaj kadar dezavantajları da vardır. Dolayısıyla varantlarda yatırım yaparken avantaj ve dezavantajları etkin yönetmek önemlidir. Peki, varantlara yatırım fırsatlarını değerlendirirken dikkat edilecek varant dezavantajları ve avantajları nelerdir? İşte varantların avantaj ve dezavantajları;

Varantların avantajları

Aracı kuruluş varantları çok az miktarla spot piyasa varlıklarına yatırım imkanına sahiptir. Mesela spot piyasa altın fiyatlarının, dövizlerin, yurtdışı ve yurtiçi şirketlerin hisse senetlerinin ya da Brent petrol gibi emtiaların dayanak varlık olduğu emtialara Borsa İstanbul’da avantajlı olarak yatırım imkanı sağlar.

Çift yönlü işlem avantajı: Varantlarda piyasanın düşüşüne (put) ve yükselişine (long) yatırım imkanı sağlayan çift yönlü avantaj imkanı mevcuttur. Yatırımcı alım varantı ile dayanak varlığı alma hakkı kazanırken satım varantı ile dayanak varlığı satma hakkı elde eder.

Limitli zarar sınırsız kar: Varantları varant primi karşılığında yatırım yapılır. Ters fiyat hareketinde yatırımcı sadece varant primini kaybederken kar fırsatları sınırsızdır. Dolayısıyla limitli risk sınırsız teorik kar imkanı taşımaları önemli avantajlar arasındadır.

Kaldıraçlı işlem: Varantlar kaldıraç işlem avantajı taşıyan ürünler arasındadır. Yatırımcı çok düşük varant primi karşılığında spot piyasanın yüksek hacimli enstrümanlarına yatırım yapabilir. Tabi kaldıraç sisteminin taşıdığı yüksek kazanç imkanı kadar aynı oranda kayıp riski de içerdiği unutulmamalıdır.

Göreceli düşük komisyon:  Varantlarda spot piyasaya göre çok daha az miktarla yatırım imkanı olması aynı paralelde komisyonların da düşük olmasını sağlar.

Teminat tamamlama yoktur: Varantlarda teminat yoktur bu çerçevede yatırımcı teminat tamamlama çağrısı ile karşılaşmaz.

Etkin risk yönetimi: Varantların önemli avantajlarından biri de etkin risk yönetimidir.

Asimetrik getiri: Varantlarda dayanak varlıktan bağımsız olarak asimetrik getiri elde etme imkanı vardır.

Varantların dezavantajları

Varantlar diğer yatırım araçlarından farklı olarak önemli riskler içerir. Varantların dezavantajları arasında kaldıraç, zaman değeri, varant priminin tamamını kaybetme riski gibi riskler vardır. Şöyle ki;

Yatırılan paranın tamamını kaybetme riski: Varantta açılan pozisyonda piyasada tersi pozisyon oluşumunda volatiliteye bağlı olarak yatırılan paranın tamamının kaybedilme riski vardır.

Zaman değeri: Varantlar vadeli ürünlerdir ve vade sonuna yaklaştıkça değeri azalır, azalan zaman değeri vardır.  Yatırım stratejisinin başarı süresi vade ile sınırlıdır.

Kaldıraç riski: Varantlar kaldıraçlı ürünlerdir ve kaldıraç sistem yüksek karlılık avantajı kadar aynı oranda kayıp riski içerir.

GCM Yatırım avantajları ile yatırım yapın

Tüm kaldıraçlı ürünlerde ve çok daha fazlasında sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Yatırım avantajları ile işlem yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi için üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışan müşteri temsilcilerimizden bilgi alabilir, GCM Yatırım’ın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir