Varant Kullanım Fiyatı Nedir?

Varant kullanım fiyatı kavramı, İngilizce söylemi ile strike price ya da exercise price, genellikle türev ürünler olan opsiyonlar ve varantlarda kullanılan fiyat tiplerinden biridir.

Varantlarda kullanım fiyatı diğer söylemi ile işleme koyma fiyatı, varantların çeşidine göre yatırımcının varantlara konu olan kıymeti alma ya da satma hakkına sahip olduğu fiyat seviyesidir.

Varant kullanım fiyatına dair bazı notlar

Varant kullanım fiyatları, varant ilk kez yazıldığında belirlenir. 

Varant kullanım fiyatları varant ihracında standartlaştırılmıştır.

Varant kullanım fiyatı, yatırımcıya varantı almadan önce dayanak varlığın hangi fiyata ulaşması gerektiği konusunda bilgi verir.

Spot fiyata yakın kullanım fiyatlı varantlar pahalı ve daha az riskli, spot fiyata uzak kullanım fiyatlı varantlar ise ucuz ve daha yüksek risklidir.

Varant kullanım fiyatı, başabaş noktası (kullanım fiyatı + alım varantı) açısından referans verilerdir.

Varant kullanım fiyatı ve dayanak varlık ilişkisi

Alım varantlarında,  başabaş noktası (kullanım fiyatı + alım varantı) dayanak varlığın fiyatının üzerinde ise yatırımcı kardadır. Başabaş noktası (kullanım fiyatı + alım varantı fiyatı) dayanak varlığın altında ise varant değersizleşir ve kullanılmaz.

Salım varantlarında,  başabaş noktası (kullanım fiyatı + alım varantı) dayanak varlığın fiyatının altında ise yatırımcı kardadır. Başabaş noktası (kullanım fiyatı + alım varantı fiyatı) dayanak varlığın üstünde ise varant değersizleşir ve kullanılmaz.

Varant kullanım fiyatı, varant primi ve vade sonu çağrı 

Dayanak varlık fiyatı ile alım varantı fiyatı arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır; dayanak varlığın fiyatı artarken varant fiyatı da artar. Diğer taraftan satım varantlarında ise dayanak varlığın fiyatı ile varant fiyatı arsında negatif yönlü bir ilişki vardır. Dayanak varlığın fiyatı  yükseldikçe varantın fiyatı düşer.

Varant kullanım fiyatı ile alım varantı arasında ki ilişki negatiftir, işleme koyma fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı azalır.  Satım (put) varantının arasında ise pozitif yönlü bir ilişki vardır ve varantlarının fiyatı artmaktadır.

Varantlarda GCM yatırım avantajları ile yatırım imkanı

Varantlar teorik olarak sınırlı zarar sınırsız kar potansiyeli taşımaları ve kaldıraçlı yatrım imkanı sunmalar acısından birçok yatırımcı için caziptir. Ayrıca risk yönetimi sağlaması, hedge imkanı sunması, spekülatif kazanç imkanı gibi özellikler varant enstrümanlarına ilgiyi artırmaktadır. Diğer taraftan varant kullanım fiyatı, varant fiyatı, dayanak varlık fiyatı gibi kavramlar ile birlikte delta, teat, rho, etkin kaldıraç gibi parametrelerde yatırımcıya karmaşık gelebilir. Bu kavramlar içinde yatırımcının varantlarda yatırım kararını etkileyen kavramlardan olan varant kullanım fiyatı, varant değerinin en önemli belirleyicisidir. Dolayısıyla varant kullanım fiyatı dahil tüm varant parametre ve kavramları hakkında bilgi almak, varant okuryazarlığı hususunda daha fazla bilgi edinmek isteyen yatırımcılar, bilinçli yatırımcı misyonu ile yatırımcı dostu olan GCM Yatırım’ın müşteri uzmanlarından yardım alabilir. Daha fazla bilgi için www.gcmyatirim.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir